Satunnainen äänestäjä -kirja

Ilmestynyt 2023!

Satunnainen äänestäjä -kirja kertoo äänestämisen psykologiasta ja erityisesti siitä, millaiset tekijät vaikuttavat äänestäjien päätöksentekoon. Osan niistä äänestäjä tiedostaa, osaa ei. Kirja on tarkoitettu kaikille äänestäjille ja äänestämistä harkitseville. Toki kirja kiinnostanee myös poliitikkoja ja muita vaaleista ja demokratiasta kiinnostuneita ihmisiä. 

Kirjan pääargumentti on, että monet äänestyspäätökset ovat melko satunnaisia, umpimähkäisiä. Kuitenkin, jos kiinnittää huomiota alitajunnan toimintaan, voi tehdä niistä vähemmän satunnaisia.

Kirjan ostopaikat -listaa päivitetään tälle sivulle. Toistaiseksi voit tilata kirjaa Suomalaisesta kirjakaupasta, Miration verkkokaupasta, Book Depositorystä, Adlibris-kirjakaupasta ja Bookysta. E-kirja on saatavilla Amazonista.


Kirjan takakansi:

Kun äänestäjä kirjoittaa vaalipäivänä numeron äänestyslippuun, hän saattaa vielä miettiä: Tulikohan valittua oikea ehdokas? 

Tässä kirjassa kerrotaan, kuinka äänestyspäätökset syntyvät ja millaiset tekijät niiden takana vaikuttavat. Jotkut tekijöistä äänestäjä tiedostaa, mutta kiinnostavampia ovat sellaiset päätöksentekoa ohjailevat alitajuiset tekijät, mitä äänestäjä ei huomaa. Äänestäjä saattaa esimerkiksi miettiä, mitä äänestyspäätös kertoo hänestä ihmisenä tai kenen äänestäjäkuntaan hän haluaa kuulua. Hän voi pohtia päätöstään pitkäänkin, mutta langeta lopulta svengaavaan vaalisloganiin, kahviansaan tai ehdokkaan vetoavaan ulkonäköön.

Satunnainen äänestäjä -kirjan avulla äänestäjä voi välttää pahimmat äänestyspäätösten karikot. Lukija pääsee tekemään mielenkiintoisia testejä ja oppii niiden kautta ymmärtämään, minkälaiset seikat vaikuttavat hänen omaan päätöksentekoonsa. Lukija pystyy myös vertailemaan itseään muihin äänestäjiin, sillä kirjassa esitellään monipuolisesti erilaisia tutkimustuloksia suomalaisista äänestäjistä.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Hanna Willman-Iivarinen on äänestänyt innokkaasti aina ja tutkinut äänestämisen kiehtovaa psykologiaa jo 15 vuoden ajan. Hän on aiemmin kirjoittanut tietokirjan urheilutuomarien päätöksenteosta.

Seuraa keskustelua kirjasta somessa:

Sisällysluettelo ja poimintoja kirjan sisällöstä:


Kirjan taustoista

Tietokirjaan tuo mielenkiintoa ja lisäväriä lukuisat Vaalimuusan tutkimukset. Tutkimusten tulokset on koottu tietopankkiin. Kyselyihin on vastannut 4319 ihmistä. Niissä on sovellettu väitöskirjassani kehitettyä mallia kuluttajien päätöksenteon psykologiasta. Vaalimainontaa on tutkittu monissa vaaleissa, yhteensä mainoksia on analysoitu 5267 kappaletta. Vaalimuusan tarinan pääset lukemaan täältä. Tietokirja toimisi tosin ihan yhtä hyvin ilmankin näitä tutkimuksia, sillä siinä referoidaan lähes 200 muuta tutkimusta.

Visuaalinen sisältö

Satunnainen äänestäjä kirjassa ilmaistaan asioita sekä tekstien että kuvien avulla. Kirjassa on runsaasti visuaalisia kiteytyksiä ja yhteenvetoja. Ohessa on esimerkki.


Lämmin kiitos kaikille kirjahanketta tukeneille!