
Kirjan sisällöstä
Kun jääkiekkotuomari tiputtaa kiekon jäähän, alkaa tiivistunnelmainen trilleri, jossa erotuomarilla on tärkeä rooli.
Erotuomarin pitää keskittyä herkeämättä ja tehdä päätöksiä samalla kun hän on itse osa pelitapahtumaa. Erotuomari luistelee, sijoittuu, katsoo, väistelee, hengästyy, päättelee ja tuomitsee. Päätöksiä pitää tehdä koko ajan, eikä ajatukset saa harhailla. Harva päätöksentekotilanne on yhtä haastava, sillä tuomarin lisäksi myös kaikki pelaajat ja kiekko ovat jatkuvassa liikkeessä.
Miten päätös syntyy tilanteessa, jossa aikaa ajatteluun ei ole? Kirja tarkastelee urheilutuomarien päätöksenteon psykologiaa. Teemoiksi nousevat intuitio, ajattelun harhapolut, stressi, tuomaroinnin ja oikeudenmukaisuuden filosofia ja näkemisen psykologia. Kirjoittajan omien kokemuksien ja hauskojen tarinoiden kautta selviää myös miltä tuomaroinnin ja päätöksenteon haasteet tuntuvat aloittelevan erotuomarin näkökulmasta.
Kirjan voit tilata itsellesi tästä.
Kirjan taustaa
Kun aloitin jääkiekkotuomaroinnin aloin pitämään päiväkirjaa viheltämistäni peleistä. Uutuudenviehätyksen kadottua, minua alkoi harmittaa ne epämääräiset tilanteet mitä en nähnyt tai missä en hahmottanut mitä niissä tapahtui. Ilmiö alkoi kiinnostaa. Totesin, että tuomarin päätöksenteko on pitkälti intuitiivista, vaistonvaraista. Joskus intuitio kuljettaa oikeaan paikkaan, joskus ei.
Perehdyin tutkimuksiin jääkiekkotuomarien päätöksenteosta. Niitä oli sen verran vähän (18kpl), että laajensin jalkapallotuomareihin, lopultakaikkien lajien tuomareihin. Oheisessa sanapilvessä on kaikki kirjassa esitellyt lajit, mitä isompi fontti, sitä enemmän tutkimuksia. Vaikka muiden lajien tuomareita oli tutkittu enemmän (siteeraan 65 tutkimusta), jossain vaiheessa huomasin, että olisi hyödyllistä perehtyä myös pelaajien intuitiota (peliälyä koskeviin tutkimuksiin). Näitä on mukana 70 kappaletta. Kasassa alkoi olla ainekset tarinaan siitä, miten tuomarin päätös syntyy.

Miten intuitiota voidaan tutkia?
Tyypillisesti tutkimukset tehdään niin, että tuomarin kypärään kiinnitetään kamera. Sen avulla nähdään mihin tuomari missäkin tilanteessa katsoo. Kun pelin jälkeen katsotaan videota yhdessä tuomarin kanssa, saadaan selville mitä tuomari on missäkin kohtaa ajatellut. Kiinnostavia ovat ne päätökset mitä hän on tehnyt tai jättänyt tekemättä. Intuitio toimii ainoastaan, jos peliin pystyy keskittymään kunnolla. Usein ei pysty, ja siksi kirjassa selvitellään myös tuomarien keskittymiseen vaikuttavia tekijöitä ja ajattelun harhapolkuja.


Kirjaa elävöittää kertomukset omista kokemuksista
Kirjaan on sinne tänne ripoteltu kertomuksia Helsingin jääkiekkotuomarien paidassa viheltimistäni peleistä sekä peleistä mitä olen katsonut. Olen katsonut oppimismielessä paljon HJT kollegoiden viheltämiä pelejä. Lisäksi olen tarkkaillut tuomaritoimintaa myös jäällä pelaajana KJT Naisais-joukkueessa sekä vaihtopenkillä seisten KJT B teamin jojona. Kollegat, joukkuekaverit, pelien vastustajajoukkueet ja B teamin pelaajat & vanhemmat saattavat tunnistaa hauskoja tilanteita, muille ne tulee ylläreinä…
kiitos kuvasta Harri Laitinen 🙂

Tiedoksi myös tulossa oleva workshop urheilutuomareille:

